lauantai 28. joulukuuta 2019

Nuorkauppakamarissa tehtaillaan toimitusjohtajia

Hallitustyöskentelyä, markkinointia, budjetin laadintaa, junnaamaan jääneen projektin eteenpäin viemistä… Vaikka nuo edeltävät jutut liittyvätkin työelämään ja johdon tehtäviin, ne voivat olla myös osa harrastusta. Useampaa näistä olen nimittäin harjoitellut nuorkauppakamarissa.

Mietin noin vuosi sitten, miksi niin moni kamarituttavani yleni urallaan. Toimitusjohtajan pestejä tuntui ilmestyvän tuttavapiiriin kuin sieniä sateella. Pyrkyreitä ja p***anjauhantaa? Totta ja ei! Nuorkauppakamarilaiset ovat todellakin pyrkyreitä. Suurin osa heistä haaveilee varmasti paremmasta pestistä omalla työpaikallaan tai täysin uudesta tehtävänkuvasta toisella työnantajalla. Ja he todella tekevät töitä noiden haaveiden eteen! Se kauniimmin sanottuna turhanpuhuminen ei puolestaan ole arkipäivää, sillä nämä ihmiset ovat oikeasti kiinnostuneita itsensä kehittämisestä. Se voi toki tuoda mukanaan bisneshenkistä ”jauhantaa”, mutta pelkällä p***anpuhumisella ei toimariksi ylene.

Suomen Nuorkauppakamarin missio ”Vauhditamme jäsentemme menestystä työelämässä." tarkoittaa sitä, että nuorkauppakamarin tärkein tehtävä on edistää jäsentensä työuraa ja helpottaa heidän arkeaan työelämässä. Koulutukset tukevat uralla etenemistä antaen uusia työelämätaitoja ja valmiuksia johtajana toimimiseen. Projektitoiminta tarkoittaa toisinaan kädet savessa vääntämistä niin, että voi oppia uusia taitoja tekemällä ja kokemalla käytännön kautta.

Itse olen viiden nuorkauppakamarivuoteni aikana ennättänyt tehdä mm. kamarin puheenjohtajan ja alueviestintäpäällikön virat, olla projektipäällikkönä Joulupuu-hyväntekeväisyyskeräyksessa ja lukiolaisten Yrittäjyyskurssilla, toimia viestintävastaavana kansallisessa vaalikokouksessa ja Paljujen yö -festivaalissa, järjestää Alueakatemian ja useita pieniä tapahtumia sekä toimia kokouspäällikkönä puoli Suomea kattavassa aluekokouksessa.

Nyt on oikea aika ottaa käyttöön kaikki ne työelämän taidot, mitä vuosien varrella olen harrastukseni parissa oppinut. Nuorkauppakamari nimittäin buustasi myös minusta toimitusjohtajan. Yritykseemme haettiin vähän aikaa sitten uutta vetäjää. Olin innoissani siitä, että pääsisin kehittämään firmaamme jonkun uuden energiaa puhkuvan toimitusjohtajan kanssa. Hallituksemme näki kuitenkin asian toisin ja ehdottivat minua tehtävään. Ilman nuorkauppakamarin tuomaa rohkeutta ja varmuutta en olisi ottanut työtä vastaan.

Nuorkauppakamaritoiminnan avulla olen oppinut valtavan määrän viestintää ja markkinointia. Kansallisen vaalikokouksen viestintävastaavana ja alueviestintäpäällikkönä toimiessani olen saanut paljon oppeja, joita tulen käyttämään nyt yrityksemme tunnettuuden lisäämisessä. On selvää, että kokemukseni kamarin hallituksessa antaa varmuutta toimiessani sijoitusyhtiön herrojen kanssa yrityksemme hallituksessa. Lisäksi kaikista niistä erilaisista johtamismalleista, mitä olen kamariharrastuksessa nähnyt, voin yrittää napata parhaat päältä toimiessani vahvasti ulkomaalaistaustaisen tiimini kanssa.

Mitä nuorkauppakamarissa sitten tehdään toisin muihin harrastusryhmiin verraten? Meillä ei junnata paikallaan. ”Vuosi per virka” tarkoittaa sitä, että kun alat oppia asiat, hyppäät opettelemaan jo seuraavaa juttua. Kaikesta ei aina tule priimaa, mutta jäsenet eivät myöskään ennätä kyllästyä toimintaan. Lyhyessäkin ajassa pääsee kokeilemaan monenlaista, eikä virheistä sakoteta. Muutosmyötärinta on Suomen Nuorkauppakamarin lanseeraama termi. Se kuvastaa hyvin toimintaa, jossa tarvitaan rohkeutta ja avarakatseisuutta…aivan kuten toimitusjohtajankin tehtävässä.

Tiedättekö, mikä oli inhokkini nuorkauppakamarissa puheenjohtajavuotenani? Strategia, strategia, strategia. Sitä tuputettiin niin koulutuksissa, aamupalalla kuin joka ihmeen kinkereissä. Työsopimuksessani lukee: ”Toimitusjohtaja johtaa yhtiön toimintaa strategian mukaisesti”. Ilmoitin hallituksen puheenjohtajalle viisi vuotta yrityksessä toimineena, että meillä ei ole strategiaa. Hmm, tiedätte varmaankin mitä nuorkauppakamarin oppia alan seuraavaksi viemään käytäntöön.



Maailman parhaasta harrastuksesta kiitollisena,

Sanna-Leena Linna

Toimitusjohtaja
Räätälistudio BQ

Haluatko nostetta urallesi? Nuorkauppakamari on avoin harrastus kaikille 25-40-vuotiaille itsensä kehittämisestä ja verkostoitumisesta kiinnostuneille ammatillisesta ja koulutuksellisesti taustasta huolimatta. 

Hakeudu mukaan toimintaamme täyttämällä Koejäsenhakemus.

Toimintaamme voit tutustua nettisivuillamme: www.jciakaa.fi sekä lukemalla koejäsenen usein kysytyt kysymykset: Koejäsenen UKK

2 kommenttia:

Nuorkauppakamarissa tehtaillaan toimitusjohtajia

Hallitustyöskentelyä, markkinointia, budjetin laadintaa, junnaamaan jääneen projektin eteenpäin viemistä… Vaikka nuo edeltävät jutut liittyv...